Dakleer is een andere benaming voor dakbedekking gemaakt van bitumen. De term dakleer klinkt wat aantrekkelijker en is wat bondiger, vandaar dat die naam vaak wordt gebruikt.
Wat is dakleer precies?
Zoals gezegd is dakleer gemaakt van bitumen. Dat klinkt als een relatief nieuw materiaal, maar het materiaal wordt al duizenden jaren gebruikt in situaties waarin iets waterdicht moet worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld de wanden van een schip. Dat geeft wel aan dat het materiaal ook echt goed geschikt is om het dak van een woning waterdicht te maken.
Bitumen wordt gebruikt voor platte daken, zoals het dak van een schuurtje, van een aan- en uitbouw of van een platte woning. Het materiaal is heel erg sterk en daardoor bestand tegen de meest onheilspellende weersinvloeden. Het materiaal blijft goed plakken aan bepaalde materialen, zodat het netjes op het dak kan blijven liggen.
Dat betekent echter niet dat dakleer geen nadelen kent. Het is namelijk slecht bestand tegen UV-straling en zuurstof. Dat zijn toch vrij elementaire zaken waar een dak juist wel tegen bestand zou moeten kunnen zijn. Daarnaast is het materiaal niet elastisch en wordt het dus hard bij kou en zacht wanneer het warm is. Al met al gaat het materiaal dus niet heel lang mee.
Er zijn echter chemische stoffen die aan het bitumen kunnen worden toegevoegd om zo enkele van de nadelen op te kunnen heffen. Zo kan het dakleer UV bestendig en soepeler worden gemaakt. Ook kan het helpen om een laag grind op het dak te leggen, zodat de UV stralen van de zon minder impact hebben op het dakleer. Op die manier kan de levensduur worden verlengd.
De dakdekker kan het bitumen eenvoudig plaatsen. Eerst wordt het dak schoongemaakt, vervolgens wordt het bitumen uitgerold en worden de resten weggesneden, vervolgens wordt met behulp van een gasbrander om de naden waterdicht te maken.