Er zijn talloze soorten dakbedekking die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. In principe isoleert dakbedekking zelf nauwelijks, en is die isolatie iets wat specifiek aangebracht moet worden. Dat is echter niet altijd het geval.
Sommige vormen van dakbedekking isoleren extra goed
Zo zijn er dakbedekking materialen die van nature al goed isoleren. Het gaat dan vaak om de wat dikkere vormen van dakbedekking, zodat er een degelijke warmtebuffer opgebouwd kan worden. Te denken valt in eerste instantie aan een groen dak. Doordat een groen dak een dik dak is, kan de warmte veel minder goed de woning in komen en zal in de winter de kou beter kunnen worden buiten gehouden. Ook bevat de grond van het groene dak een redelijke hoeveelheid water die in de zomer kan verdampen, waardoor het dak afkoelt.
Andere daken die ook goed kunnen isoleren, zijn bijvoorbeeld rieten daken. Doordat er veel lucht in het riet zit (de stengels zijn hol) heeft riet een grote warmtecapaciteit waardoor de isolatie verbetert.
Dakbedekking isoleren
Dakbedekking isoleren is een goede manier om de energierekening omlaag te krijgen. Het dak is één van de meest energieslurpende zaken omdat de warmte omhoog trekt en de woning via het dak verlaat. Wanneer het dak wordt geïsoleerd, hoeft er in de winter dus veel minder gestookt te worden. De kosten voor het isoleren van het dak zijn fors, maar de jaarlijkse kostenbesparing kan in de honderden euro’s lopen, waardoor het toch al snel de moeite is. Zeker met de huidige lage rentestand is het verstandig om veel in het huis te investeren om de woonlasten te verlagen.