Wanneer de leeftijd van een plat dak in de buurt komt van de economische levensduur, kunnen er lekkages ontstaan. Vaak ontstaan deze niet spontaan, maar beginnen de lekkages klein en worden ze steeds groter. Het is daarom zaak om een beginnende lekkage direct aan te pakken om zo ergere schades te voorkomen.
Zelf doen of dakdekker inschakelen?
Bij een lekkage in een plat dak is het lang niet altijd verstandig om zelf het lek te repareren. Bij een pannendak is er vaak sprake van verzakte pannen, waardoor het dak niet meer waterdicht is. Bij een plat dak is dit echter gecompliceerder. Doordat de dakbedekking, wat vaak bitumen is, met een gasbrander aan elkaar is gesmolten, is het zaak dat de dakbedekking ook weer goed wordt vast gesmolten om de lekkage te verhelpen. Mogelijk hebt u zelf een gasbrander, maar het smelten van het dakleer is toch een vak apart. Wanneer het bitumen te ver wordt verwarmd kan het dakleer beschadigen en wanneer er te weinig warmte vrijkomt zal het dak niet goed hechten en kan de lekkage in korte tijd weer de kop opsteken.
Preventief onderhoud kan lekkages voorkomen
Door tijdig preventief onderhoud aan uw platte dak te laten uitvoeren, kan menig lekkage worden voorkomen. Een dakdekker zal dan regelmatig het dak inspecteren en kijken of er problemen te verwachten zijn. Beginnende lekkages kunnen zo doorgaans al in een vroeg stadium worden opgespoord, wat positieve gevolgen heeft voor de levensduur van het dak. Zo kunnen lekkages worden voorkomen.
Uiteraard is preventief onderhoud geen garantie dat er nooit meer lekkages kunnen optreden. Wel weet u door preventief onderhoud te laten uitvoeren vaak eerder wanneer het dak aan vervanging toe is en worden de kosten voor de reparaties meer verspreid dan wanneer u wacht met het inschakelen van een dakdekker tot het water bij wijze van spreken naar binnen gutst.