Een dak heeft vaak heel wat te verduren. Een dak moet het goed uithouden in extreem droge tijden, in tijden dat het pijpenstelen regent, wanneer het windstil is en wanneer het stormt. Dat gaat lang niet altijd goed en het kan dan ook gebeuren dat er tijdens een storm schade ontstaat aan het dak. Wat kun je daarna het beste doen?
Wacht tot de storm voorbij is
Het klinkt als een open deur, maar wacht met het dak repareren tot de storm voorbij is. Ook al denk je dat de storm bijna voorbij is, er kan alsnog ineens een flinke windvlaag langskomen. Wanneer je net bezig bent om op het dak te klimmen, dan kan een dergelijke windvlaag je net dat ene zetje geven om je uit balans te brengen. Wees daarom altijd uiterst voorzichtig als je zelf het dak op gaat en neem geen enkel risico.
Inventariseer de schade
Het is belangrijk om te weten wat er precies kapot is gegaan. Zijn er enkele dakpannen scheefgezakt? Of zijn de dakpannen zelfs naar beneden gewaaid? Is het dak nog wel stabiel en betrouwbaar genoeg? Is er lekkage ontstaan?
Aan de hand van die inventarisatie kan het verstandig zijn om een dakdekker in te schakelen om het dak te repareren. Wanneer er een of enkele pannen scheef zijn gaan liggen, kunt u soms nog wel zelf het dak repareren. Wanneer er echter sprake is van een lekkage, is het over het algemeen verstandiger om niet zelf het dak op te gaan maar dit uit te besteden aan een ervaren dakdekker. U weet dan zeker dat het dak op een zorgvuldige en deskundige wijze wordt gerepareerd. Bovendien is een dakdekker vaak binnen korte tijd al klaar met repareren, zodat de lekkage geen verdere schade kan ontwikkelen.